miercuri, 14 iulie 2010

Tigrul Serbiei: ARKAN

Povestea unui erou:

Arkan provine din familia Raznatovic din Muntenegru, un adevarat clan de luptatori:
Tatal- Veljko, colonel in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a condus eliberarea orasului Pristina.
Unchiul a fost executat de italieni ca partizan.
Bunicul- Jokelja, a luptat in Razboiul Balcanic.
Un stramos ar fi ucis un pasa turc prin taierea capului, dupa macelul asupra nobililor sarbi, in prima Rascoala a Sarbilor.

Željko Ražnatovic, aka Arkan, s-a nascut la Brežice (Styria- Slovenia) in 17 aprilie 1952. A avut 3 surori. Datorita violentelor familiale ale lui Veljko, mama sa, Slavka, divorteaza cand Željko era inca copil.
Delincvent juvenil acuzat de furturi si scandaluri, spargator de banci si agent secret de politie, recuperator si vanzator, cartofor si sef de galerie, lider paramilitar si politician nationalist, speculant si mafiot, om de afaceri si antreprenor, pentru inceput Arkan "viziteaza" casa de corectie.

La 20 de ani, pleaca in vest, ca agent sub acoperire din 1973, specializandu-se-n asasinate politice si finantandu-se din spargeri de banci, actionand in toata Europa vestica- Belgia, Olanda, Suedia, Germania, Austria, Elvetia si Italia, astfel intrand in lumea interlopa sarba, unde se alege cu porecla Arkan.
Arkan nu actiona de capul lui, fiind coordonat de slovenul Stane Dolanc, seful serviciilor secrete (UDBA), omul lui Tito.Arestat in Belgia in 1974, evadeaza in 1977, arestat din nou in Olanda, scapa dupa 2 ani de detentie. Inchis in penitenciarul de maxima securitate din Scheveningen- Haga, evadeaza din nou.

Devine poliglot, invatand din mers engleza, franceza, italiana, germana, suedeza si olandeza.

Se reintoarce in Serbia in 1981, continuandu-si "afacerile".
In 1983, se incearca arestarea lui, dar intervine Stane Dolanc, si il elibereaza.
Isi creaza in 1990 Garda Voluntarilor Sarbi aka Tigrii lui Arkan, organizatie paramilitara a Armatei Poporului iugoslav.
Primii membri- suporterii Crvena Zvezda/ Steaua Rosie Belgrad.
Dupa formarea Tigrilor, e arestat in Croatia si acuzat ca ar conspira pentru asasinarea lui Franjo Tudman.
In 1991, dupa o intelegere secreta intre Serbia si Croatia, este eliberat.

Tigrii din Erdut numarau 10.000 de luptatori bine antrenati si inarmati de politia sarba.

In 1992, in razboiul din Bosnia, lupta impotriva musulmanilor, luand parte la asediul de 4 ani al lui Sarajevo, participa la luptele din Vukovar si Srebrenica, unde nu luau prizonieri, iar, pe langa lupte, jefuiau si faceau contrabanda cu petrol. In Bosnia, sprijina armat republica Srpska, pe Radovan Karadžić si Biljana Plavšić. In Krajina lupta impotriva armatei croate.

A fost in relatii bune cu Zoran Đinđić, viitorul premier si cu rusul Vladimir Jirinovski.

Arkan era vazut de prieteni si dusmani ca o personalitate puternica dar amuzanta, un om de cuvant dar razbunator, carismatic si abil, gata de orice si tupeist, plin de compasiune si emotiv, hotarat dar impulsiv, neinfricat si rau, cinstit si inteligent, generos dar crud, ciudat si increzut, imprevizibil si nervos. Cinstit si glorificat de sarbi, cu renume de razboinic, avand cantece despre el. Sprijinit si sprijinind Biserica Ortodoxa Sarba si pe Patriarhul Pavel, era credincios ortodox.

Inceputul sfarsitului, in 1993, cand fondeaza Partidul pentru Unitatea Serbiei castigand nu prea multe locuri in Camere, din cauza fraudarii alegerilor de catre Milosevici. In 2000, dupa lichidarea lui Arkan, partidul primeste 200.000 de voturi, castigand 14 locuri in parlamentul sarb.

Dupa acordul de la Dayton, Arkan si-a vazut de afacerile personale- controlarea unor zone de protectie, santaj pentru bani, contrabanda cu petrol, masini de lux si tigari, desfintand Garda Sarba de Voluntari. In 1996, Arkan cumpara un club de fotbal de divizia B- Obilic, pe care il face sa ia campionatul si prezideaza Asociatia Iugoslava de kick-box.

Zeliko Raznatovic a fost tatal a noua copii de la cinci femei diferite:

Mihajlo, nascut in 1975, din mama, Agneta din Suedia, devenit luptator alaturi de Arkan.
O fata cu o belgianca.
O fata cu o actrita din Belgrad.
Urmeaza 4 copii din prima casatorie legala, cu Natalija Martinović, profesoara de spaniola.
Apoi ii are pe Veljiko si Anastasija cu Svetlana Veličković, aka Ceca, interpreta de muzica usoara.

Aliat neoficial al lui Slobodan Milošević, mult timp sub controlul acestuia, dar independent in actiunile de pe front.
Legatura- Radovan Stojičić aka Badža, sef al politiei, cu care a organizat apararea Slavoniei de Est, locuita majoritar de sarbi.

In 1998 scrie lui Bill Cliton legat de atentatele impotriva ambasadelor SUA din Kenya si Tanzania, avertizandu-l asupra pericolelor fundamentalismului islamic:
„Domnule presedinte, sa nu permitem continuarea terorismului in aceasta parte a Balcanilor numita Serbia, care este de secole prietena tarii voastre.”
Presedintele SUA il ignora, iar Tigrii lui Arkan se alatura armatei si politiei in lupta contra armatei rebele a albanezilor, UCK.

A fost acuzat de Tribunalul Criminal international pentru Fosta iugoslavie- iCTY de genocid, crime impotriva umanitatii si grave incalcari ale Conventiei de la Geneva din 1949 referitoare la regulile de razboi.
Arkan a negat cu hotarare toate acuzatiile de crime de razboi, acuzand la randul lui NATO pentru uciderea civililor in bombardamente si crearea de refugiati, declarand ca isi va trimite trupele in caz de invazie de infanterie terestra a NATO.

Bombardarea Ambasadei Chineze din Belgrad s-a datorat faptului ca biroul atasatului militar chinez era folosit de Arkan pentru transmiterea de instructiuni pentru trupele din Kosovo. NATO avand comandouri pregatite sa-l rapeasca/ ucida pe Arkan, a bombardat, Hotelul Yugoslavia din Belgrad, deoarece acolo era cartierul sau general pentru operatiunile militare din Kosovo.

Dupa sfarsitul razboiului din Bosnia, politia secreta a lui Milosevici a inceput lichidarea oamenilor sai de incredere.
Arkan a fost asasinat la 15 ianuarie 2000, in hotelul Intercontinental din Belgrad, de catre Dobrosav Gavrić, un politist de 23 de ani, cu legaturi in lumea interlopa. Politia a refuzat sa transporte ranitul la spital. Gavrić a pledat nevinovat la proces si a scapat in final. Arkan a fost ucis la comanda lui Slobodan Milosević data adjunctului sau Radomir Marković, caci Arkan incepuse sa aiba putere politica si devenise periculos pentru regim. Radomir Marković impreuna cu omul de afaceri Andrija Drašković au coordonat atentatul. Prin Dragan Nikolić aka Gagi si Zoran Uskoković aka Skole l-au angajat pe Dobrosav Gavrić si Milan Đuričić, rude cu Gagi.
Chiar daca a murit in acelasi fel in care a trait, Željko Ražnatović - Arkan, inmormantat cu onoruri militare si cu ceremonial ortodox, a ramas in inima sarbilor ca Patriotul.


7 comentarii:

  1. A ajuns sa stie prea mmulte si nu se lasa calcat in picioare de nimeni.Un adevarat lider.Tot respectu pt astfel de oameni.RIP Arkan

    RăspundețiȘtergere
  2. un sarb adevarat . un erou

    RăspundețiȘtergere
  3. respect Arkan! pacat ca nu avem si noi un Arkan in Romania

    RăspundețiȘtergere
  4. Arkan in 1994 eram de paza pe frontiera Romaniei de vest Moravita cind am auzit de Victorii si aplauze din partea fratilor Sirbi de tine .Si durerea ca te-au ucis tot sirbii de ai tai .Asta cam seamana cu istoria Romaniei.Adica cind ai un conducator bun tu ii dai in cap sa moara ..Nu este bine. Sai fie tarana usoara lui Arkan si MIlosevici Slobodan.Cu respect

    RăspundețiȘtergere
  5. https://www.youtube.com/watch?v=oWmbfTLdypU

    RăspundețiȘtergere
  6. SUNT, SÎRB BOSNIAK , SPUN CLAR ERA OMUL CARE PUTEA SCHIMBA EUROPA , CHIAR DACĂ MULTE FAPTE ALE LUI ERAU CU SEMNUL? AȘA OM LA CONDUCEREA ROMÂNIEI AVEM NEVOIE NU GUNOAIELE ACTUALE , CARE SUBJUGĂ ȚARA. AȘ LUPTA LÎNGĂ UN ASEMENEA OM ORICÎND.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ati sters ce am scris , de ce ? Gunoie mizerabile sunteți raliați cu corupți care conduc lumea și tara.

    RăspundețiȘtergere